ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ КСЕНОФОБИЯТА

ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ КСЕНОФОБИЯТА

Езикът на омразата не е езикът на българския народ

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

На Националния съвет на религиозните общности в България към българския народ

Националният съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) напълно подкрепя декларацията на президента на Република България Росен Плевнелиев и министър-председателя на Република България Пламен Орешарски по въпроса за бежанците.

През последните седмици в България се надигна неочаквана и чужда за нас вълна на ксенофобия. Медийното пространство и интернет форумите са залети от послания, пълни с омраза към „различния” по вяра, етнос или цвят на кожата. Насаждат се митове и безпричинни страхове от епидемии и посегателства над личното имущество и живота на българските граждани от страна на прииждащите бежанци.

Във времена на несигурност, страхът към неизвестното и непознатото винаги са били използвани, за да бъде посято семето на омразата и раздора между хората. Затова апелираме към всички представители на политически партии и движения да престанат да се заиграват с етническата и религиозната толерантност в страната, използвайки я за постигане на свои политически цели и амбиции. Границата на търпимостта може да бъде прекрачена и последствията да станат необратими.

Появяват се нови националистически партии, които призовават „България за българите”, забравяйки, че всички ние живеем в една нова реалност, каквато е Европейският съюз.

Казано е: „Не прави на другите това, което не искаш да ти се случи на теб!” Ако искаме да ползваме всички права като граждани на Европа, трябва да поемем и своите отговорности и задължения като такива, да отворим своите сърца и да бъдем гостоприемни към тези, които са в изгнание без дом и родина.

Като лидери на основните религиозни деноминации, ние се обръщаме към всички миряни, към българския народ с призив „да приемем чужденеца” чрез закрила и гостоприемство и да се отнасяме към чужденеца или хората от другата вяра с уважение и равнопоставеност, така дълбоко вкоренени в българската ценностна система.

Принципът „да обичаш ближния си, както самия себе си” е същност на всички основни заповеди, залегнали във всяка една от монотеистичните религии. Той ни учи, че ако можем да сме добри един към друг, то тогава ще имаме един свят, в който ще цари мир и хармония.

Само обединени и вдъхновени от добродетелите на своите вярвания можем да дадем отпор на езика на омразата и да живеем в общество, уважаващо правата на всеки един от нас.

София, 13.11.2013 г.

Председател:
Проф. Рупен Крикорян