Празник на религиите в София

На 28 септември 2014г., за първи път в София се проведе Празник на религиите под надслов „Толерантни в разнообразието – европейско измерение за модерна столица“. Той беше организиран от Националния съвет на религиозните общности в България и Столична община. В парковото пространство пред Музея за история на София (Централната минерална баня) в специални шатри бяха изложени характерни религиозни предмети, богослужебни книги на шестте основни вероизповедания, представени у нас — Българската православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Религиозна общност на евреите в България, Протестантската общност и Арменската апостолическа православна църква.

„Днешният празник на религиите е възможност да отправим благодарност към поколенията преди нас, които са ни оставали такова прекрасно наследство изтъкано от търпимост, цивилизованост и приятелство“ — заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която приветства гостите на празника.

Приветствие направи и проф. Рупен Крикорян, председател на Националното сдружение на религиозните общности в България.

В 13.00 часа имаше представяне на религиозните общности.

В 16.00 часа бяха отправени приветствията от името на организаторите и се проведе концерт с участието на представителни състави на отделните вероизповедания. Основните изпълнители бяха — Камерният ансамбъл „Йоан Кукузел — Ангелогласният“ с диригент доц. Димитър Димитров, Певчески състав и Танцов състав „Палкенче“ при Народно читалище „Съединение — 1923″ — село Бърдарски геран, групата „Дулсе Канто“, София госпъл хор с диригент Гери Балевска, група „Вест“ с ръководител Нихат Адемов, Школа за арменски народни танци „Наири“ — София с художествен ръководител Емма Шахинян.

Сред присъстващите бяха и посланиците на Израел и на САЩ у нас — Шаул Камиса Раз и Марси Рийс.

От 18 часа беше обявена Вечер на отворените храмове, като църквите в централната част на столицата, синагогата и джамията предоставиха достъп на желаещите, да се запознаят с интериора и богослужебната им практика.