В обединена борба срещу вируса, който не го е грижа за различията помежду ни


Снимка: Magen David Adom

През изминалата седмица една снимка в социалните мрежи стана повод за дълбоки размисли в условията на коронавирусната пандемия. Фотографията, която буквално за дни обиколи интернет пространството, показва евреин и мюсюлманин в Израел – медици от системата на израелската Спешна помощ, отбили линейката по време на работа, и всеки от двамата отслужващ молитвата си според каноните на собствената си религия.

43-годишният Авраам Минтц от Бершеба, увит в молитвения си шал, отслужва молитвата си в посока Йерусалим, а 39-годишният Зохер Абу Джама от Рахат, върху мюсюлманското си молитвено килимче, отслужва молитвата си в посока Мекка.

„Използваме възможността да отслужим молитвите си едновременно, вместо да се редуваме, тъй като имаме твърде много спешни случаи в момента.“ – коментира пред медии евреинът Минтц.

„Целият свят се бори с това.“ – допълва мюсюлманинът Абу Джама. – „Това заболяване не се интересува от различията помежду ни, нито от религията или пола ни. Оставяме тези различия настрана. Ние работим заедно, живеем заедно. Това е животът ни.“

В условията на пандемичната криза в световен мащаб сме изправени пред нуждата да бъдем обединени и заедно повече от всякога. И с лице към Бога! И ако евреинът Авраам Минтц и мюсюлманинът Зохер Абу Джама успяват да го постигнат, въпреки дългогодишните размирици между двете общности, то значи е възможно и за всички нас. Единството и вярата във Всемогъщия са от изключително значение в кризисен момент като настоящия. И това е поуката, която би следвало всеки да си извлече от публикуваната по-горе снимка.

Автор: Л. Чаушева