Ръководството на НСРОБ с участие в заседание на Висшия мюсюлмански съвет


По покана на председателя на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, представители на ръководството на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) взеха официално участие в работно заседание на ВМС. Редом с председателя на НСРОБ Бирали Бирали, като представители на Съвета на срещата присъстваха още Роберт Джераси от еврейската общност, отец Петко Вълов – представител на католическа общност, проф. Минасян Гарабед от арменската общност и Владимир Райчинов като представител на евангелската общност у нас.
Заседанието беше официално открито с приветствие към всички присъстващи от домакина Ведат Ахмед, който благодари на НСРОБ за отзоваването на поканата и акцентира върху значимостта на взаимното опознаване между религиозните общности.
„Докато не се познаваме няма как да правим крачки заедно в търсене на решения за общите ни проблеми.“ – каза председателят на ВМС. Той представи накратко пред членовете на НСРОБ същността и функциите на Висшия мюсюлмански съвет като централен колективен орган на Мюсюлманско изповедание и ги запозна със сферите на дейността му и с основните задачи, които стоят пред ВМС.
Председателят на НСРОБ и заместник главен мюфтия на България Бирали Мюмюн Бирали, от своя страна, запозна членовете на ВМС с 12-годишната история на НСРОБ и изрази добрата воля от страна на Съвета за сътрудничество с всички официални вероизповедания в България.
„Независимо от различните ни убеждения във вярата, ние сме обединени от една основа – вярата в Единствения Създател. Далеч от всички видове единения и смесвания на религиите, ние се опитваме да се съобразяваме със спецификите на различните религии и в отношенията си се придържаме към етиката – да не накърним религиозните чувства на всеки от членовете в Съвета и останалите, непредставени в НСРОБ общности.“ – коментира в рамките на проведеното заседание председателят на НСРОБ Бирали Бирали.
Представителите на различните официално представени религиозни общности в НСРОБ, които присъстваха на заседанието, имаха възможността да представят своите вероизповедания и дейността им пред членовете на ВМС.
„Срещи като тази и съществуването на НСРОБ като цяло е един успех за всички, които имат участие и принос за това.“ – каза в своето обръщение към присъстващите главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи. Той акцентира върху факта, че подобни междурелигиозни срещи и форуми са възможност за взаимно опознаване и преодоляване на предразсъдъците между различните религиозни общности.
„Бъдещето на човечеството е в това – да сме заедно и да се борим за разрешаването на общите ни проблеми. Като религиозни общности сме изправени пред общи предизвикателства, които ще стават все по-големи във времето.“ – каза още д-р Мустафа Хаджи. Той изрази надеждата си по-често да има възможност за провеждане на подобни междурелигиозни срещи, както и те да не са само в столицата, а и в провинцията.

Автор: Л. Чаушева