Посещение във Ватикана на делегация от НСРОБ

Среща с Н. Пр. Монс. Мансуето БианкиYolande Iliano- "Religion for Peace"Среща с Н. Пр. Монс. Луиз Ладари

На 23 и 24 май 2015 година, представители на Националния Съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) посетиха Ватикана. Членовете на УС и секретарите на НСРОБ бяха част от делегацията за официалното посещение на министър-председателя г-н Бойко Борисов в Италианската република. Пътуването се осъществи и в отговор на поканата на кардинал Туран, префект на Папския съвет за междурелигиозен диалог и със съдействието на Негово Преосвещенство монсеньор Браян Фарел, секретар на Папския съвет за насърчаване на единението на християните, и Негово Преосвещенство монсеньор Кирел Васил, секретар на Конгрегацията за източните църкви.

В събота (23 май 2015 г.) делегацията на НСРОБ посети Конгрегацията за доктрината на вярата, където беше много топло посрещната от Негово Преосвещенство монсеньор Луиз Ладария — секретар на Конгрегацията за Доктрината на вярата и преподавател в Папския грегориански университет. Той разказа за мисията на поверения му декастер, за опазване чистотата на вярата и учението на църквата. След като му бяха представени историята и целите на НСРОБ, той приветства идеята за създаването и дейностите му, споделяйки своята загриженост за доброто на човечеството чрез мирното и плодотворно сътрудничество между религиите. От името на НСРОБ на монсеньор Ладария беше подарен възпоменателен плакет и беше споделена идеята за съвместни инициативи.

Втората среща на представителите на НСРОБ бе с Негово Преосвещенство монсеньор Мансуето Бианки, отговарящ за междуцърковния и междурелигиозен диалог от страна на Италианската епископска конференция. С него беше обсъдена необходимостта от съвместна работа на църквите и религиите пред предизвикателствата на съвременния свят, обединявайки усилията си около общи теми, като достойнството на човешката личност, опазването на околната среда, запазването на семейството, борбата за справедливост и мир, грижата за социално слабите, бедните и емигрантите.

В неделя, за празника Петдесятница в базиликата „Св. Петър“, беше отслужена празнична литургия от Негово Светейшество Папа Франциск. Със съдействието на Апостолическия нунций в България, монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, делегацията на НСРОБ беше поканена да присъства на първия ред ,пред централния олтар. Това даде възможност на делегатите да бъдат част и да преживеят тържествеността на богослужението в непосредствена близост до Папа Франциск и Префекта на папския дом, Негово Преосвещенство монсеньор Георг Генсвайн.

Представителите на НСРОБ се срещнаха и с г-жа Йоланде Илияно (Ms Yolande Iliano) — президент на международната организация „Religions for Peace — Europe”, със седалище в Брюксел, в която НСРОБ членува.

В разговорите с членовете на УС, премиерът г-н Бойко Борисов прояви интерес относно дейностите на НСРОБ и сподели спомени от негови предишни посещения в града — държава, когато е бил придружаван от кардинал Содано.

24.05.2015

НСРОБ